zaterdag 25 mei 2013

luisteravond 64 ~ mei 2013

Deze luisteravond gingen we van start met een nieuwe release van eigen bodem.
Venja bracht na 14 jaar stilte Mode Zen uit, een knappe downtempo release uitgebracht op het nieuwe label B-Wave.
Bakerwoman had een lekkere taart gebakken, Mode Zen ging er vlot in en de taart natuurlijk ook, met Venja en taart waanden sommigen zich even op een andere luisteravond.
Meer info over Venja :
De man achter Venja, Johan Geens is tevens één van de bezielers van B-Wave, een organisatie opgericht ter ondersteuning van de elektronische muziek.
Op 7 december is er het eerste B-Wave festival, ik zal aanwezig zijn en in goed gezelschap als je deze affiche bekijkt:

Michael Neihs & Volker Jüngerich kennen we vooral van Waveshape, in 1998 brachten ze onder de alias Radium het geweldige Arkos 1 Rückkehr Der Kosmischen Kuriere, kosmische muziek met een stevige trance injectie, knap artwork ook en voor wie het Duits machtig is, een bijhorende strip in de doos.

Air bracht vorig jaar Le Voyage Dans La Lune uit.
De muziek op zich is niet zo memorabel, de heren brachten al betere dingen uit, maar het gaat hier tenslotte over een soundtrack, daar haal je dus best de bijhorende dvd bij en dat deed ik, The Blue Room werd tijdelijk een bioscoopje en we bekeken de volledig film uit 1902!
De muziek bleek de beelden toch wel goed te ondersteunen.
Deze film van Georges Méliès is de eerste sciencefiction film ooit, bij momenten aandoenlijk naïef maar voor die tijd heel knap gemaakt, het is duidelijk dat Méliès oorspronkelijk eigenlijk een goochelaar was.
In 2011 regisseerde Martine Scorsese het op Méliès' leven gebaseerde Hugo, tevens een zeer grote aanrader voor de filmfans onder ons.

Dit begint hier meer op een filmblog te lijken dus verder over de muziek, en muziek die kwam er, alhoewel sommige aanwezigen Tomorrow.in A Year van The Knife liever zagen gaan dan komen.
Het betreft hier een soort experimentele elektro opera, gebaseerd op het werk van Charles Darwin.
Dit is verre van een hapklare brok muziek, The Gatekeeper en Isidore Genois slaakten een zucht van opluchting toen dit schijfje uit de speler werd gehaald.
Ik daarentegen ben helemaal weg van deze indrukwekkende dubbelaar.

Enkele besprekingen over dit project:


En wie nog eens wil "genieten":

The Gatekeeper zocht rustiger wateren op met de Deen Thomas Knak, in 2002 bracht hij onder zijn alias Opiate het sfeervolle maar van voldoende weerhaakjes voorziene While You Were Sleeping uit.
Zoals op Discogs te lezen is werd het eerste nummer reeds in 1999 uitgebracht en in 2001 werd het verbouwd tot Undo, te vinden op Björks Vespertine.
Ik haalde die dan maar uit de kast en de gelijkenis was inderdaad treffend.
Bij dit schrijven Vespertine nog eens helemaal beluisterd, dit is werkelijk een heel mooie ingetogen Björk cd.

Isidore Genois had The Chosen Ones - Best Of Chilled Chewy Choosedays Vol. 1 van zijn huisdokter Alex Paterson mee die we kennen als het genie van The Orb.
Eén van de hoogtepunten daarop is Here For Beer van High Frequency Bandwidth en dit zijn Dom Beken & Dr. Alex Paterson, die twee zitten dan ook nog eens samen in Transit Kings.
Deze Chosen Ones cd is gratis te downloaden op de website van The Orb.
Meer Chewy Choosedays gekte hier:

We hoorden van ARtroniks een frisse eigentijdse versie van Junior Jacks Alone.(Alteration Mix) en verder bracht ARtroniks samen met Allspark feat. Mc Nice ons Break The Silence.
Hier kan je nog eens luisteren:

Naar Enjoy The Silence was een kleine stap voor I.Genois en dus hoorden we spoedig deze zomerse versie: Joris Voorn Vs Depeche ModeEnjoy The Silence (Vino Gomiero Big Mash Mix).

ARtroniks sloot de Isidore bijdrage af met in primeur het gloednieuwe  en sfeervolle Little Things.

Op 20 april was het Record Store Day, Joost die je ook wel met Sjoko mag aanspreken, bracht die dag e.l.m.o. uit, een 10" uitgebracht op roze vinyl.
De muziek laat zich nog het beste omschrijven als een soort van dark jungle drum&bass met de nodige hoeken af, een hebbeding waarvan er slechts 167 geperst zijn...niet twijfelen dus.
Bovendien zijn er nog 2 extra digitale tracks ingegrepen.
Diezelfde 20 ste april speelde Joost een live set in de record store Popcorn te Roeselare, we beluisteren een deel daarvan en voor wie het nog eens wil horen, hier moet je zijn voor een freebie:

Buiten was het verre van terrasjesweer dus gooide Isisdore Genois er het trippy South Terrace van Sounditions tegenaan, ook te vinden op Best Of Chilled Chewy Choosedays.

bracht in 2006 een interessante cd uit(een goeie gewoonte van die mannen), deze keer was het Greedy Baby van Plaid & Bob Jaroc, The Gatekeeper had die mee en we luisterden geboeid naar enkele juweeltjes in de beste Black Dog traditie.

Op de USB stick van Joost stonden ook 4 tracks van Audela, die Joost masterde voor het Plague label, het klonk heel mysterieus, duister, onrustig, kabbelende riooltjes en zo, helemaal  Audela dus.
Zo goed als geen info te vinden over Audela, ze zijn blijkbaar echt van een andere wereld.

Binnen enkele maanden werken Joost en Pieter mee aan het kunstproject Vormspinsels te Gent, zij maken onder de naam Moebius bijhorende muziek, we hoorden 2 knap opgebouwde nummers.

Ik vond dat het tijd was voor een ferme portie kosmische muziek.
Op 17 mei werd in het planetarium van Brussel de eerste Cosmic Night georganiseerd, we waren daar getuige van een superieur avondje elektronische muziek van de bovenste plank.
Beyond Berlin uit Nederland stond op de affiche en zij brachten ons bij het aanschouwen van een verbluffende diashow in hogere muzikale sferen.
We herbeleefden dit nog es door hun Brussels Return te draaien.
De muziek op het festival gespeeld kan hier worden aangeschaft:

Rhea (Mark De Wit-Purfoze) is de organisator van de Cosmic Night en speelde zelf ook enkele bijzonder in onze smaak vallende stukken, zéér sfeervol en spacy, met de bijhorende projecties aan de sterrenhemel waanden we ons echt"outer space".
Ook zijn nieuwe cd Crescent was te koop op het festival dus schafte ik me die maar al te graag aan.
Uiteraard kwamen deze avond enkele nummers aan bod, het leek wel alsof de klassieker al begonnen was, dit was echter een kakelverse cd....
Hier alle info over Rhea en Purfoze:

Traden ook op op de Cosmic Night:
BKS en dat zijn Bas Broekhuis,Detlef Keller en Mario Schönwälder, zij speelden een puike set in de stijl van de gekende Berliner Schule, hieronder hun site:

Mijn persoonlijk hoogtepunt van de CN was Ruud Rondou (ex-Purfoze).
Rondou voerde ons mee  naar onbekende magische muzikale oorden waar je niet meer weg wilde,een heerlijk warm ambientbad van analoge en digitale klanken....de sterren aan het firmament maakten de ervaring des te intenser, deze trip mocht nog uren duren, het hoogtepunt van de avond!
Helaas heb ik nog geen muziek van de man, ik probeer tegen de volgende luisteravond toch iets te vinden.

Voor de klassieker bleven we nog even vertoeven in de Berliner Schule.
In 1987 bracht Wavestar Moonwind uit op cassette en LP, in 1990 verscheen de cd versie op Surreal To Real, die ging de speler in en we luisterden naar Edge Of Morning en als laatste nummer van de avond het geweldige Chase The Evening, een waardige afsluiter.
Nog even vermelden dat tijdens deze chillavond een icoon van de popmuziek zijn laatste adem aan het uitblazen was.


Ray Manzarek, toetsenist van The Doors verloor de strijd tegen kanker maandagavond 20mei,9.41pm.....Hier brengt Ray het magistrale Riders On The Storm live in Foxborough, Massachussets, precies 2 jaar geleden:

Antelias Musical Terveisiä

Bakerman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten