vrijdag 22 maart 2013

Luisteravond 63 ~ maart 2013

Even voor de luisteravond begon hoorde ik in het radionieuws dat de schavuiten van studentenvereniging Kajira  hun erkenning op zak hebben.
Dit inspireerde mij om Terminatrix  van Viktor Berkovitz & Carlos Peron boven te halen, ik kan me zo voor de geest halen dat nummers met titels als  Coitus Interstellaris en Sweet Torture perfect passen bij de strapatsen van dit gezelschap.
De potige elektro uit 1992 viel in de smaak en werd bijna volledig gespeeld.

In 1967 debuteerde Pink Floyd met het psychedelische The Piper At The Gates Of Dawn.
Niet dat er aanleiding nodig is om Pink Floyd te spelen maar ze was er, de Nederlander Jacco Gardner bracht enkele weken geleden Cabinet Of Curiosities uit, Syd Barrett is nooit veraf, zij het wel in een gepolijste en toegankelijkere vorm.
We hoorden een soort psychedelische popplaat van hoog niveau, wie af en toe radio 1 opzet kent zeker de single Clear The Air, was alle popmuziek maar van dit kaliber.

Argentijnen zijn dezer dagen hot dus gooide Isidore Genois  Los Trovadores in de arena, een stel troubadours uit de Andes die met El Carrero Cachapecero sfeer en zon brachten in deze langer winter.
Hier kan je de vrolijke jongens nog eens aan het werk zien:
meer info hier:

Spanjaard Xavier Cugat (1900-1990) mocht ons verder amuseren met Danse Des Mirlitons uit de Nutcracker Suite, voor wie nog es wil:
De man zijn postume website:

Isidore maakte zijn retrotrip af met Lawrence Welk  en zijn The Girl From Barbados.
Voor wie de beentjes wil uitslaan, ga jullie gang :

Nasty Girl van Vanity 6 kwam de boel verder opwarmen met hun euh nasty deuntje, niet dat er een nieuwe remix is of zo, nee hoor Mr. Genois had er gewoon even zin in.
Voor de liefhebbers van zwoele eighties pop:

Foals was de volgende, we hoorden de Totally Enormous Extinct Dinosaurs Remix van My Number, het betere popwerk heet zoiets.
ARtroniks is zowat een vast item geworden en deze keer bracht I.Genois in primeur de tracks Awaken, Empty Spaces en Aroma mee, alsook een remix van City Life van Tim Branch, vergelijk zelf maar welke versie de beste is, mij lijkt het duidelijk:

Platenzaak Dune smeerde mij ooit deze dubbelaar aan:
Dit is een soundtrack met muziek dat werd gebruikt in "natuurfilms" van de "gerenommeerde cineast" Michael Ninn.
De pompende op'zwepen'de muziek is van Dino & Earl Ninn.
Niet enkel leather & latex adepts zullen dit kunnen pruimen, er zitten enkele heel goeie nummertjes bij.
Wie Michael Ninn niet kent, een trailer:

Van sex naar sax is maar een kleine stap, enkele maanden geleden was ik samen met Isidore Genois aanwezig in bruine kroeg 't Floere Foefke in Gent alwaar we getuige waren van een intiem kamerjazz concert door Ruben Machtelinckx en Karl Van Deun, we genoten ten volle van hun ingetogen bijzonder sfeervolle composities.

En nu is er dus Faerge, een superbe eigentijdse jazzplaat, Faerge is Deens voor veerpont, we ondergingen een soort van noordelijke ongrijpbare sfeer die we gewend zijn van het  ECM label, de vinyl plaat heeft een extra cd met 2 bonus tracks.
Een prima beschrijving lees je hier:
en hier:

Maandag 1 april is er een optreden van Ruben samen met Nathan Wouters en Ben Sluys in La Resistenza, Brabantdam Gent, dit in het kader van het Citadelic Festival Ghent.

Jovica Storer & Lounasan (Moebiuszijn muziek aan het componeren voor Vormspinsels, een expositie die plaats heeft in het najaar te Gent, we hoorden in primeur enkele boeiende nieuwe nummers.

Joost liet ons The CJ Boyd Sexxxtet horen met het nummer At The End Of Bread uit Fleur Du Mal.
Dit was een ware ontdekking, Gavin Bryars was nooit veraf.

Steve Tilston leverde met  Swans At Coole een bijzondere folkplaat af, we hoorden het 23 minuten lange Rhapsody uit 1990, heel mooi, zo sfeervol, dat ik dacht dat er ieder moment ergens een Hobbit ging opduiken.

Toen volgden nog enkele stevige nummers voor de Vormspinsels expo en een mooie track van Lounasan's Finland Project, met name Mustajarvenkulnia, Fins voor tongtwister.

En dan de klassieker van de avond.
Ik koos deze keer voor de vorige maand overleden Kevin Ayers, in 1972 bracht hij Whatevershebringswesing uit, een maffe psychedelische plaat doorspekt met de nodige humor,voor zowat alle aanwezigen een ontdekking.
Een pak bekende namen bij de credits:



Joost laat nog weten dat Hilmar Örn Hilmarsson de moeite waard is, wie ben ik om dat tegen te spreken,de IJslander werkte o.a. samen met Psychic TV en Current 93 en maakte enkele interessante soloplaten, toch maar eens onder de loep nemen die Hilmar.

Antelias Musical Terveisiä

Bakerman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten