donderdag 30 november 2023

Luisteravond 127 ~ November 2023

Ik ging van start met muziek die twee jaar geleden werd opgenomen tijdens Sonic Emissions 2.
Ashtoreth & Onsturcheit brachten toen The Svartur Variations, een geweldige performance wetende dat ze voor het eerst samen speelden.
Je leest er hier alles over:
Reverb Worship bracht dit jaar het concert uit op cdr in een beperkte oplage van 40 exemplaren, nr.7 bereikte dit huis en het schijfje werd helemaal beluisterd.
Stond eerder reeds online:
 
Twee maanden geleden hield het veelzijdige kwaliteitslabel Cortizona een feestje aan de Antwerpse dokken.
Patsker Omaer Beguin van Gonzo circus was er ook, je leest er hier alles over:
Eén van de bands die er te zien waren, en die een geweldige indruk achter lieten, was Schntzl, een jazzduo bestaande uit Hendrik Lasure (piano, keyboards, sampler) en Casper Van De Velde (drums, percussion, sampler).
Ik kocht na het concert hun plaat Holiday, een plaat waar ze geëxperimenteer met kitscherige synthklanken niet schuwen, één van hun invloeden is immers het Nederlandse jumpduo Patrick Jumpen.
Het sneeuwlandschap op de hoes contrasteert met de warme zorgeloze muziek op de plaat.
Die werd opgenomen in Italië, de hoes verwijst naar de Alpen waar ze door reden op weg naar de zon.
Het is een geweldige plaat geworden die in geen enkel hokje is te duwen en waar we een groot deel van beluisterden, unaniem goedgekeurd!
 
Carl had ook een sneeuwlandschap bij, dat van het muziekgezelschap Sp!tsbergen van kunstenaar George De Decker.
ØRNEN 1897 is een installatie dat beeldende kunst, muziek en film combineert en een unieke hommage brengt aan een tragische Noordpoolexpeditie uit 1897.
Het plan was om met een waterstofballon, de Ørnen (Adelaar), vanaf Spitsbergen via de Noordpool naar Alaska te vliegen.
De leider van dit ambitieuze project was de Zweedse ingenieur Salomon August Andrée, samen met meteoroloog Nils Eckholm en fysicus Nils Strindberg vatte hij dit avontuur aan.
In Zweden was men enthousiast over zijn plan, maar in het buitenland was men sceptischer: het plan had een constant gunstige wind nodig, de ballon moest een recordtijd in de lucht blijven en ijsvorming zou de ballon verzwaren.
Zijn belangrijkste financier was Alfred Nobel die in het project bleef geloven.
De mannen vertrokken op 11 juli 1897, maar al bij het vertrek ging het mis: drie van de touwen die dienden om de vlieghoogte en richting te regelen gingen verloren.
Om te voorkomen dat men meteen al in zee stortte moest er een grote hoeveelheid ballast worden geloosd. 
Op 15 juli werd een postduif gevonden met het bericht dat de expeditie 82°2' NB had bereikt, daarna werd er niets meer van de expeditie vernomen, ze strandden op 450 km van de Noordpool.
Ze werden niet meer levend gezien. U
it hun logboek, dat later is teruggevonden, blijkt dat de ballon onvoldoende bestuurbaar was.
Ook hun poging om te voet terug te keren naar de beschaafde wereld mislukte; na drie maanden stierven ze van uitputting.  
Hun stoffelijke resten werden pas in 1930 gevonden, bevroren in het ijs...
Het zou tot 1926 duren voordat Roald Amundsen – die toen de Zuidpool al had ontdekt – de eerste persoon zou worden die een luchtschip over de Noordpool zou vliegen.
 
Dit bijzondere verhaal inspireerde De Decker in 2013 tot het multidisciplinaire project
ØRNEN 1897,voor het eerst opgesteld in Eindhoven en vorig jaar in Diest.
In Diest bracht De Decker's muziekensemble Sp!tsbergen een ØRNEN 1897 concert. 
 
D
it jaar werd een gelijknamige cd uitgebracht.
Daaruit beluisterden we enkele tracks.
In het Sp!tsbergen ensemble laat De Decker zich omringen door vijf jonge muzikanten waarvan ik accordeoniste Kaat Vanhaverbeke herken van Carl Deseyn zijn Music Under The Stars concerten.
Ook Suzan Peeters die ik vorig jaar op Ruiskamer mooie dingen zag doen met een accordeon en een vibrerend kussen hoort bij de muzikanten.

George De Decker
  Deze muzikale tocht naar het gebied achter de gletsjers, 
  fjorden en het eeuwige ijs is een album om te koesteren! 
  Uitgebracht bij Antarctica Records:
   https://www.antarctica-records.eu/release/george-de-decker
  Tot slot van dit item, een interview met George De Decker:
  https://www.hildevancanneyt.be/interview-george-de-decker/

Patsker was bijna jarig en trakteerde met een paar flessen Hongaarse parelwijntjes en muziek had hij natuurlijk ook mee,onder andere
Into The Open van Dendermonde, de band en niet het stadje.
 
Deze plaat vond zijn oorsprong in de loop van 2021 als muziek voor de gelijknamige dansvoorstelling van Lisbeth Gruwez/Voetvolk.
Terwijl scores voor dans vaak ontstaan naar aanleiding van de choreografie, waren deze songs er eerst in hun rudimentaire vorm. 
Dendermonde bestaat uit Elko Blijweert, Frederik Heuvinck en Maarten Van Cauwenberghe, ze ontwikkelden een aantal bas-drum-gitaar structuren waarop Lisbeth Gruwez en de dansers de voorstelling bouwden, het resultaat is een rockconcert dat muteert met hedendaagse dans. 
 
Strakke, repetitieve en vooral pompende muziek die alle ruimte geeft aan een wilde, uitdagende bewegingstaal, met als resultaat een zeer opwindende show. 
Na een succesvolle tournee vond Dendermonde het tijd om de studio in te gaan en een album op te nemen en de composities klankmatig verder te exploreren. Niemand minder dan Dan Lacksman van o.a. Telex zat achter de knoppen.
De plaat viel in de smaak bij de gasten, we hoorden meteen de krautrock invloeden van bands als Can en Neu! en dat Blijweert een gitaarvirtuoos is werd nog maar eens bevestigd.
 
Hier te beluisteren:
De voorstelling Into the Open tourt nog steeds, 2/2/2024 staat in de agenda...
Tot slot een recensie in De Morgen:
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/into-the-open-van-voetvolk-een-lsd-trip-from-heaven
"Laten we deze recensie even beginnen met een ode aan Elko Blijweert: een gitarist in het lichaam van een danser, vermomd als een bibliothecaris die werd gerestyled door Jani Kazaltzis op een overdosis paddo’s. Blijweert werd door Voetvolk-muzikant Maarten Van Cauwenberghe ingelijfd bij Dendermonde, een powertrio dat wordt aangestuurd door Frederik Heuvinck: een op hol geslagen drummachine, die u nog misschien kent van A Brand.
De muziek van Dendermonde laat zich het snelst omschrijven als elektropunk, maar dat hokje is te beknellend. Nu eens klinkt het als Millionaire dat disco door de versnipperaar haalt, dan weer als New Order dat ‘Order’ uit het woordenboek schrapt.  
 © Danny Willems
Heuvinck
mept de funderingen in elkaar, Van Cauwenberghe trekt een pulserende melodie uit een krakende basgitaar, de dissonante snaren van Blijweert dansen erbovenop. 
Wie er ook bovenop danst, zijn Wei-Wei Lee, Celine Werkhoven, Artemis Stavridi en Misha Demoustier: vier dansers die lak hebben aan formalisme en uit de bol gaan op Dendermonde – het is, zo hebben we ons laten vertellen, leuker dan uit de bol gaan in Dendermonde. Er zitten wel degelijk cues in de choreografie, waarop alle vier de dansers samen een accent leggen in de muziek en de bewegingen. 
Soms doen zelfs de muzikanten, Blijweert op kop, mee: als ze allemaal tezamen neerzijgen wanneer de muziek verstilt, bijvoorbeeld. Of als Van Cauwenberghe en Blijweert de idee dat de muziek de dans draagt wel érg letterlijk nemen, door de dansers op hun schouders te nemen, en door, wanneer die laatsten kronkelen, niet zo rustig verder te musiceren.
Maar hoe gechoreografeerd, geregisseerd en gerepeteerd Into the Open ook mag zijn, het belangrijkste idee lijkt te zijn dat alles mag, zolang het maar met overgave en energie gebeurt. Het lijkt wel de antithese van Gaspar Noé’s uitstekende film Climax, waarin een groep dansers wordt meegesleurd in een lsd-trip from hell. Into the Open is even grotesk, absurd en meeslepend, maar op een vrolijker manier: een LSD-trip from heaven. 
Wanneer het publiek op het laatste nummer mag meedansen, wordt zelfs corona weggedanst. Het perfecte feestje om de vijftiende verjaardag van Voetvolk te vieren."
 
Peter had een cd van een band bij waar Elko Blijweert ook deel van uitmaakt.
Afterbirth van de legendarische Belgische doom metal-punkband Bad Influence.
In 1995 was dit hun derde album.
We luisterden naar een paar tracks, voor wie meer wil staat het volledig op YouTube:
Hun Facebookpagina laat uitschijnen dat er in 2024 misschien wel iets op til is...
 
Om af te sluiten een interview van lang geleden...
 
Isidore bracht de rust terug met Claude Challe & Jean-Marc Challe.
Claude Challe is de oprichter van de serie Buddha Bar en DJ-resident van het gelijknamige loungerestaurant in Parijs en labelmanager van Chall'OMusic.
We beluisterden een paar nummers uit de compilatie SpaceSex uit 2007.
Een cd gevuld met smoothe versies van klassiekers als Une Belle Histoire, Je T'aime... Moi Non PlusWalk On The Wilde Side en Paint It Black.
De laatste fles bubbels paste er prima bij!
Hier in één ruk te beluisteren:
 
De ‘Pink Floyd van de jaren negentig’, werd The Orb wel eens genoemd, vooral dan door luie journalisten.
In 2009 kruisten de paden van Pink Floyd's David Gilmour en The Orb’s vertrouwde producer Youth zich.
Het gevolg was een samenwerking in 2010 met het album Metallic Spheres als resultaat.
Dit jaar besloot producer Youth om Metallic Spheres te remixen. 
Hij wilde het album nieuw leven inblazen en toegankelijker maken voor een breder publiek en nam contact op met Alex Paterson, de oprichter van The Orb. Die was enthousiast over het idee en ging aan de slag met de remix. 
Deze nieuwe versie, Metallic Spheres In Colour getiteld, klinkt atmosferischer met meer ritme en melodie dan het origineel.
Isidore Genois liet ons enkele tracks horen, echt een heel geslaagde plaat, staat integraal op YouTube maar waar dit nog veel beter staat is in iedere platenkast:
Een paar fragmenten met videoart:
Wie The Orb nog eens wil zien...17 mei staat ze in de Botanique:
 
11 november vond in Lede de zevende editie van Indietronic Fest plaats met als headliner Use Knife.
Dit is het muziekproject van Stef Heeren, Kwinten Mordijck en Saif Al-Qaissy, in samenwerking met multidisciplinair kunstenaar Youniss Ahamad. 
Ze combineren westerse undergroundmuziek met traditionele Arabische geluiden tot een uniek en harmonieus effect.

Ze bleken een geweldige afsluiter van het festival te zijn, het leek wel Psychic TV meets Muslimgauze.
Drie jaar geleden maakten ze al indruk op mij tijdens één van de Music Residency Shows in De Vooruit, een reeks concerten tijdens de corona pandemie, daar speelden ze voor het eerst samen m
et de Iraakse muzikant Saif Al-Qaissy.
De muzikale grenzen werden afgetast door synthesizer-sequences uit te testen, ritmes uit te wisselen, samples op te nemen, en tape-loops te verknippen.
Use Knife zag het levenslicht toen Heeren en Mordijck, beiden ook actief bij Kiss The Anus Of A Black Cat, Saif Al-Qaissy ontmoetten tijdens audities voor een dansvoorstelling. 
 
De muzikale mogelijkheden die zich ontvouwden, gaf de heren de nodige goesting om de zoektocht te starten naar het samenbrengen van hun Belgische en Iraakse muzikale achtergronden.
Het resulteerde in
The Shedding of Skin, hun debuutplaat en eerste release op het gloednieuwe label VIERNULVIER.
Een multicultureel album waarin glitchy elektronica, strijdlustige vocals en hypnotiserende percussie een fascinerende mengelmoes vormen.
Ik schafte me deze plaat aan na hun concert in Lede en liet er deze luisteravond een paar nummers uit horen, de intensieve beleving van de live performance kon moeilijk worden overgebracht op de aanwezige gasten.
The Shedding of Skin is een uitstekende plaat waar hun passie voor analoge en modulaire elektronische machines wordt samengebracht met klanken afkomstig van een verscheidenheid aan traditionele instrumenten, zoals de dohola en darbuka (gobletvormige drums), de riq (algemeen bekend als de traditionele Arabische tamboerijn) en een houtblazersinstrument: de chalumeau..
Hier te beluisteren:
Use Knife
bracht vorige maand de single Sowieso F***ed uit,
een cynisch volkslied dat gaat over 'tien kleine zwervers' die proberen erbij te horen. 
Sowieso F***ed telt echter ongestoord af totdat alle zwervers, nieuwkomers, buitenstaanders, aliens, krakers, vreemden en indringers verdwijnen in een oorverdovend geluid.
Ook een t-shirt met dezelfde boodschap brachten ze op de markt, de winst van deze release en het bijbehorende t-shirt met hetzelfde kunstwerk gaat naar de Gaza Crisis Appeal van Oxfam International.
Hier te bestellen:
 
Patsker legde wat Parquet op,
Sparkles & Mud is het debuut van de Franse band die noiserock en elektronica combineert.
Volgens zijn review op Luminous Dash is de opzwepende muziek goed voor op de dansvloer van een raveparty.
Werd heel recent uitgebracht en staat integraal op Bandcamp:

Instinct Ambient
Europe was een sublabel van KK Records, beide legendarische Belgische labels uit
de jaren '80 en '90.
Peter had één van de pareltjes uit de Instinct Ambient Monthly Series meegebracht.
De vierde in deze reeks werd ingevuld door het duo Abe Duque & Dietrich Schoenemann.
Als Facil brachten ze in 1995 hun enige album uit onder die noemer.
 
Terry Lee Brown Junior
, (het alter ego van de Duitser Norman Feller)
is een gerespecteerde producer en veelgevraagde DJ.  
Door elementen uit house, techno, jazz, downtempo en zelfs drum-'n-bass te combineren, begon hij zijn eigen kenmerkende stijl te creëren.
Als geen ander ontwikkelde hij het subgenre tech-house.
Na het succes van zijn eerste 12" releases kwam in 1996 zijn debuutalbum Brother For Real uit, een mijlpaal voor het tech-house genre, met elementen van jungle, trance en easy listening.
In 1995 kwam Feller in contact met Alexander Hendorf (Alex Plastic), die twee jaar eerder het Plastic City label had opgericht.
Met releases van o.a. The Timewriter, Terry Lee Brown Junior, Marshall Jefferson, Nikola Gala, Gui Boratto, AWeX, Steve Poindexter, David Alvarado... groeide het label uit tot één van de belangrijkste in de scene.  
Alleen al van TLBJ verschenen er zeker 70 releases op Plastic City.
Zijn DJ mixes Terry's Café waren een groot succes.
I
sidore Genois liet ons deze avond muziek horen uit Selected Remixes #2.
De tweede uit een reeks van drie waarop TLBJ muziek van collega's remixt.
Staat niet online...sommige dingen moet je nog gewoon fysiek kopen.
Afzonderlijke tracks zijn wel te vinden zoals deze Gai Soleil van Alphawezen:
Tijd voor wat verkoeling en daarvoor zorgde Patsker.
Hij had met Glaciers een pas verschenen ambient album bij, een samenwerking tussen First Snow of the Year & Samatha.
Een album met als thema de jaar na jaar krimpende gletsjers.
Deze release maakt deel uit van de serie Sonic Dialogue waar artiesten elkaar treffen om samen prachtige muziek te componeren.
Hier is de samenwerking alvast goed geslaagd!
Dit pareltje is uit op cassette en digitaal.
Check zeker ook de eerdere releases op het label.
 
En dat het echt een goed album zal Patsker verder zelf uitleggen:
 
Ik bracht de beats terug met X Ajza Of Martyrdome een duistere industrial-ambient-tribal track uit Hajj (1986) van Muslimgauze.
Duurt 19 minuten en neemt de volledige b-kant van de lp in.
Tenzij je de versie hebt die dertig jaar later werd uitgebracht met twee extra tracks.
Bij X Ajza Of Martyrdome hoort een geweldige video bij, die liet ik even zien: Muslimgauze - X Ajza Of Martyrdome

Fantômas is een antiheld die de meest weerzinwekkende misdaden begaat.
Fantômas is iedereen en niemand, overal en nergens, die een onverbiddelijke oorlog voert tegen de burgerlijke samenleving waarin hij zich beweegt. The Lord of Terror!
En het is ook het geesteskind van Mike Patton, mensen die van een stevig gitaartje houden zullen deze rakker wel kennen van Faith No More.
 
Peter liet ons Delìrium Còrdia horen, in 2003 was dit Fantômas' hun derde album.
Like The Surgeon The Composer Slashes Open The Body Of His Fellow Man Removes His Eyes Empties His Abdomen Of Organs Hangs Him On A Hook Holding Up To The Light All Of The Body’s Palpitating Treasures Sending A Burst Of Light Into Its Innermost Depths is de enige track maar hij duurt wel 74 minuten!
Net als de titel van de track één lange filmische horrortrip, een geweldige soundscape die je bij voorkeur ondergaat met gesloten ogen en koptelefoon.
Hier kan je de volledige trip maken: Fantomas - Delirium Cordia (Full)
Deze pers is niet helemaal mee...
Maar deze hebben het wel goed begrepen:
 
Peter ging verder met Oortcloud, dit is een wolk van kometen, vernoemd naar de Nederlandse wetenschapper genaamd Jan Hendrik Oort en tevens een Belgische dubband uit St.Niklaas.
In de jaren '90 brachten ze een aantal cassettes uit in het dub-reggae genre.
Van de bandleden doet bij mij enkel drummer David van Belleghem (o.a.Delavega, Kenji Minogue, Looplizard,...) een belletje rinkelen.
We hoorden de tracks Open Di Gate & Dubious Dub en Higher Grow uit Raindances Live.

De eerste track was vaak de opener bij hun concerten, volgens Peter nogal een Ozric Tentacles sound en die gelijkenis is er zeker.
Open Di Gate & Dubious Dub in een deze zomer opgefriste versie: 
Tussen 1992 en 1996 werden tijdens de repetities in de studio van toetsenist en producer Jah Funkey (Higher Grow Productions) een 500 cassettes opgenomen, wie weet komt er daarvan nog wel iets uit.
 
Er is reeds heel wat op YouTube en Soundcloud gezet.
Oortcloud speelde urenlange repetities waar amper een woord viel, ze zweefden gewoon op de sfeer van het moment.  
Songstructuren werden niet echt gemaakt, er werd vooral gejamd tijdens liveshows. De "nummers" die ze speelden waren gebaseerd op bepaalde thema's die ze tijdens het spelen ontdekten, op elk moment kon iedereen een wending bedenken.

Soms werd er gezongen, andere keren was het puur instrumentaal, af en toe kwamen er mensen bij op het podium, of bij repetities... alles was mogelijk.  
Ze hebben er nooit naar gestreefd om gepolijste muziek te maken.
De band viel uiteen toen een aantal leden naar het buitenland verhuisden.
 
Muslimgauze
zorgde voor de klassieker van deze avond, niet één bepaald album maar 20 tracks uit de periode 1983-1997 waarmee ik een mix had gemaakt.
Muslimgauze was het belangrijkste muzikale project van Bryn Jones, een Engelse muzikant die werd beïnvloed door conflicten en geschiedenis in de moslimwereld, vaak met de nadruk op het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Ondanks zijn projectnaam bekeerde Jones zich niet tot de islam en bezocht ook nooit de conflictregio's.
De man was zeer productief en bracht meer dan 150 albums uit waarvan zowat de helft na zijn dood...
 
Aanvankelijk bracht hij zijn muziek uit in eigen beheer, vanaf 1988 op gereputeerde labels als Staalplaat, Soleilmoon Recordings en Extreme Records.
Jones verklaarde ooit dat hij geen tijd had om naar de muziek van anderen te luisteren, hoewel hij in een interview met Impulse Magazine in 1992 zei dat hij genoot van traditionele muziek van Japan, het Midden-Oosten en India, evenals van muziek van artiesten zoals Can, Throbbing Gristle, Wire en Faust.
Hij stierf in 1999 op 37-jarige leeftijd na een zeldzame schimmelinfectie in zijn bloed en een longontsteking.
De mix die ik maakte was enkel voor deze luisteravond bestemd en staat niet online, enkele losse tracks:

Turkish-Koln (1983) 

En zo zat een alweer zeer gevarieerde luisteravond erop, net als dit verslag.
 
Antelias Musical Terveisiä

Bakerman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten